Обща информация

Екскурзия до Охридското езеро: Охрид, Свети Наум, Струга, Скопие, Битоля, Хераклея Линкестис

Насладете се на почивката си там, където безупречната природа се среща с огромно културно наследство. С църкви и манастири далеч отвъд това, което сте очаквали, Йерусалим на Балканите е готов да разкрие своята история. Охрид безспорно е перлата в короната на туризма в Македония. Природата, културата, традицията и спокойствието се преплитат.
Казаното за Охрид докосва само върха на айсберга на това, което този град наистина може да предложи. Известен като Йерусалим на Балканите, поради факта, че някога е имал 365 църкви.
Охрид е част от световното наследство на ЮНЕСКО и фактът, че е защитен както като културно, така и като природно наследство, значи много. В допълнение, въпреки че предлага богато разнообразие от църкви, галерии, древни места, пясъчни плажове и чиста вода, този град ще ви позволи да се отдадете също на запомнящо се гастрономическо преживяване, както и множество дейности на открито.
Места за посещение
Църквата Света София е паметник на културата, който трябва да посетите. Това е място, където много известни художници и музиканти организират шоута, концерти, рецитали, работилници...
Античният театър, един от трите такива обекта в Македония, е единственият от елинския период. Той също служи като място, където се случват изкуството и културата, предимно през лятото.
Стойността на културното наследство се ограничава не само до тухлени паметници и обекти. Много може да се оцени от галериие, особено галерията с икони, където колекцията е на второ място след тази в Москва. Охрид, такъв, какъвто е, представлява галерия на християнството – може би сред най-прекрасните, които светът е виждал.
Манастирът Пантелеймон, известен като Плаошник, разположен малко нагоре от центъра, може да се намери на гърба на много пощенски картички и наистина е място, което трябва да посетите и да направите снимки. Приятно уединена, самата църква заедно с гората наоколо ще осигурят приятна нотка на спокойствие. Сега място, предлагащо спокойствие, той всъщност е един от най-старите университети в Европа, датиращ преди 10-ти век.
Самуиловата крепост
Самуиловата крепост трябва да бъде следващата във вашия списък, тъй като е една от забележителностите на Охрид. Построена от цар Самуил, докато Охрид е бил негова столица за кратък период от време, това придава на Охрид още по-голямо разнообразие.
Охридска архитектура
Своеобразните къщи, характерни само за този регион, правят улиците на града по-пъстри, по-динамични. Те са верни на историята и културата, тъй като това е град, който, макар и да приема модерно и ново, все пак отказва да се отдаде напълно на промяната.
И докато Охрид е толкова пълен с разнообразие, че никога няма да останете без места за посещение, околностите предлагат еднакво удивителен спектър от места и паметници, както на историята, така и на природата.
Манастирът Свети Наум, комплекс на 25 километра от центъра на града, предизвиква голямо внимание. Ако пропуснете да посетите, все едно никога не сте били в Охрид. Спокойствие, богат паметник на историята и религията и място, така съчетан с природата и красивите места, че човек наистина иска да остане за малко. Това, което прави това посещение още по-запомнящо се, е разходката с лодка от града до манастира през езерото.
Още по-добре е да разширим тази разходка с лодка, като отидем и до изворите на Охридското езеро. Живописни, спокойни, точно като извадени от история за горски елф, тези извори текат с много студена вода. Може да си помислите, че са толкова плитки, че да можете да стъпите на дъното, а всъщност водата е дълбока десетки метри . Температурата на водата е ниска поради факта, че тези извори текат под планината Галичица, пренасяйки вода в Охридското езеро директно от Преспанското езеро – интересен феномен на природата.
Заливът на костите, музей на водата, който също ще посетим, е изключителен археологически комплекс, който е единствен по рода си в региона. Издигнато като наколническо селище на южния бряг на полуостров Градище, то представлява автентична реконструкция на част от наколническото селище, датирано между 1200 и 700 г. пр. н. е., което в миналото се е простирало на обща площ от 8 500 м2.
Яжте, излизайте през нощта, забавлявайте се, посещавайте всички църкви и обекти, които можете, отбивайте се на концерти и културни събития, наслаждавайте се на плажовете и спортовете на открито... Охрид може да предложи незабравимо изживяване и да ви накара да останете за още и още и още.

Резервация

Цени и условия


3 нощувки

Автобус

Включена закуска

01.01.1970

Допълнителна информация и резервация на телефони 0885 322 310 или Резервирай онлайн.

Дати и цени:

Датa на заминаване Цена на човек в двойна стая Наличност
24.03 – 27.03 259 лева няма места
21.04 – 24.04 259 лева няма места
05.05 – 08.05 259 лева няма места
21.05 – 24.05 259 лева има места

Екскурзията се организира при минимум 30 записани туристи!

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус (климатик, видеосистема, минибар);
 • 3 нощувки със закуски в хотел 4****;
 • Пешеходна разходкa в Св. Йоаким Осоговски;
 • Обиколка в центъра на Скопие, заедно с старата част на града (ок.2 часа);
 • Детайлна разходка на Охрид (мин. 2 часа) и посещение на Битоля в последния ден от екскурзията(ок.1 час);
 • Посещение на Струга с автобус и пешеходна разходка в старата част на града;
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR, включваща и покритие за Covid-19;
 • Опитен водач-екскурзовод от България и местни екскурзоводи в Скопие и Охрид.

Цената не включва:

 • Допълнителни екскурзии
 • Градски транспорт;
 • Разходи от личен характер;
 • PCR или друг вид тест (когато такъв се изисква от здравните власти от съответната държава).

Допълнителни екскурзии:

 • Разходка с корабче по Охридското езеро – 15 лв'
 • Автобусна ексурзия до манастира „Св.Наум” ( без включена входна такса за манастирската църква) – 20 лв
 • Разходка с лодка при извора на Църн Дрим на Св. Наум – 4 лв (заплаща се на място)
 • Посещение на античния град Хераклея Линкестис в Битоля
 • Македонска вечер с традиционна музика и гозби от Охридския край;
 • Входни такси в църквата „Св. Богородица Перивлепта” (100 мкд / 3.40 лв) в Охрид и църквата „Свети Архангели” в манастира „Свети Наум” ” (100 мкд / 3.40 лв);
 • Входна такса за църквата „Св. Спас” (120 мкд / 4лв) в Скопие;

  Доплащане:

  • Ползване на двойна седалка в автобуса от турист
  • Настаняване в единична стая в хотела
  • Застраховка за лица над 65 години – начислява се автоматично от застрахователната компания обслужваща екскурзията
 • Допълнителна информация и резервация на телефони 0885 322 310 или Резервирай онлайн.

  Програма:

  1

  Ден 1: София – Манастир Св. Йоаким Осоговски (Крива Паланка) - Скопие – Охрид /410 км/

  Отпътуване от София в 7.30 ч. от ул. "Оборище" (в участъка между пл. „Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“), 8.00 ч. от автогара "Сердика". Разходка до манастира св. Йоаким Осоговски, който е построен през 12 век и се намира в близост до Крива Паланка. Пристигане и разходка в центъра на Скопие - площад "Македония", Каменния мост, разглеждане на Скопската чаршия, където се намира църквата "Св. Спас" със саркофага на Гоце Делчев. Свободно време. Отпътуване за Охрид - град, известен с богатата си история и традиции. Намира се на брега на Охридското езеро, което е най-старото в цяла Европа, като през 1980 година града и неговото крайбрежие са обявени от ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство. В миналото на територията на Охрид е имало 365 църкви, като голяма част са запазени до днес.
  Настаняване в хотела. Нощувка.

  2

  Ден 2: Охрид – Струга – Охрид /30 км/

  Закуска. Пешеходна разходка с местен екскурзовод в Стария град на Охрид (минимум 2 ч.). Свободно време в Охрид, или допълнителна екскурзии по желание. Разходка с корабче по Охридското езеро (ок. 1 час), предлагаща прекрасна панорама към града (провежда се при подходящи метеорологични условия).
  Автобусна екскурзия до Струга (включена в цената): кратка разходка покрай река Черни Дрим до градската чаршия и родната къща на братя Миладинови (разглежда се отвън).
  Свободно време.
  3

  Ден 3: Охрид – Зaливът на костите - Свети Наум – Билянини извори /60 км/

  Закуска.
  По желание: Екскурзия до манастира "Свети Наум". Посещение на музея на водата (Заливът на костите). Музеят на вода е една от най-интересните атракции за туристи, любители на историята и културата в Охрид. Самият музей се намира върху наколни жилища ситуирани над водата на Охридското езеро. Следва отпътуване до манстира „Свети Наум” който е разположен на югоизточния бряг на Охридското езеро, отдалечен на 30 км от Охрид. Посещение на църквата "Свети Архангели", където се намира гробницата на Свети Наум и църквата "Света Петка". Ще може да видите кристално чистите извори на реката Черни Дрим, която се влива в Охридското езеро. Възможност за разходка с лодка, с която да разгледате прекрасната природа из изворите на реката и езерото и да стигнете до църквата "Света Богородица". Лодките са с гребла, за да не се замърсява водата.

  Посещение на Билянините извори. Според местна легенда, ако се обиколи три пъти езерцето, което е до Билянините извори, това ще донесе късмет на двойката, която го обикаля. Според друго поверие, ако се обиколи три пъти езерцето, човек остава дълго време млад. Трябва да се обикаля по определен начин - само по часовниковата стрелка, и тогава младостта няма да си отиде бързо. Свободно време.

  По желание Македонска вечер с традиционна музика и гозби от Охридския край.
  4

  Охрид – Битоля – София /460 км/

  Закуска.
  Отпътуване за Битоля. Пешеходна разходка в Битоля - Часовниковата кула (Саат кула), символ на града, Широк сокак - най-известната улица в града. Широк Сокак разполага с най-големите магазини, ресторанти, опера, галерии, много кафенета и клубове. Тук можете да намерите стари архитектурни произведения и сгради, които са украсявали града още от турско време. През 1904 г. пионерите на киното братята Милтън и Яанаки Манаки купуват имот на Широк Сокак, където през 1905 г. създават фотографско студио. Свободно време в Битоля или по желание - посещение на античния град Хераклея Линкестис, един от центровете на римската култура в Северна Македония (предлага се за периода от края на април до началото на октомври). Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта на автогара "Сердика" и на ул. "Оборище" (в участъка между пл. „Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“).

  Условия за резервации

  • при записване се внася депозит в размер на 20% от сумата на договора;
  • пълно плащане - до 45 дни преди датата на заминаване.

  Условия за анулациии

  • при отказ до 18:00 часа на 1-вия работен ден, следващ деня, в който е сключен договора – 0% от крайната цена на пакета;
  • при отказ след 18:00 на 1-ия работен ден за Туроператора, следващ деня, в който е сключен Договора до 45-ия ден включително преди датата на заминаване - 20% от крайната цена на пакета;
  • при отказ от 44-ия до 30-ия ден включително преди датата на заминаване – 30% от крайната цена на пакета;
  • при отказ от 29-ия до -15-ия ден включително преди датата на заминаване – 75% от крайната цена на пакета;
  • при отказ от 14-ия ден преди датата на заминаване до деня на заминаване, включително при неявяване за заминаване в определеното време и място – 100% от крайната цена на пакета.

  Допълнителна информация и резервация на телефони 0885 322 310 или Резервирай онлайн.

  За хотела

  Екскурзии

    от 0 лв
  4 дни/3 нощувки в хотел 4* с автобус
  гарантирана група

  Резервирай сега